Proiect Salacea

In cadrul unui proiect pilot firma SC Eco Bihor SRL in colaborare cu Primaria Comunei Salacea, Zero Waste Romania si cu compania de salubrizare locala SC Ave Bihor SRL in luna aprilie 2018 a introdus in comuna Salacea selectarea in 5 fractii (hartie si carton, plastic si metal, sticla, biodeseu, deseu rezidual) a deseurilor menajere.

Proiectul a inceput:

  • cu campanii de consțientizare în fiecare sat al comunei, la cârciuma, cât și la casa de cultură, în fiecare clasă la scoli și grădinițe
  • cu dotarea fiecărui generator, agent economic, instituție, persoană fizică cu recipient pentru colectare separată în 5 fracții.

A continuat:

  • cu realizarea unor curți de deșeuri pentru preluare deșeuri colectate separate provenite din construcții, voluminoase, periculoase, etc.
  • cu retragerea insulelor de colectare separate de pe domeniul public,
  • cu verificarea continua in perioada proiectului(aprilie-octombrie) implementării și funcționării sistemului de către angajații UAT(unitati administrative teritoriale) și ai operatorului de salubritate.

Rezultate obtinute in perioda proiectului (aprilie-octobrie):

– cresterea ratei de colectare separată la 60%.
– cresterea procentului de la 3%- 64% deseurilor valorificabile din deseuri menajere, astfel scaderea farctiei care sa fie eliminata final in depozit.
– cu aceste rezultate Comuna Salacea a intrat in sistemul Zero Waste.

Concluzia:

Nu este necesar sa asteptam zeci de ani pentru a atinge rata de reciclare dorita! doar trebuie facuti pasii necesari.