A nagyváradi környezetbarát hulladéktároló

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

A lakosságtól származó hulladék egy kiválasztási és előkezelesi fázison megy át. Az ebből származó meddő a hulladékdombra kerül lerakásra. Ez a rész a hulledékdombot mutatjuk be.
A hulladékdomb (depónia) méretei
– összterülete 22,8 ha. Ez 6 cellára oszlik.
– a hullaékdomb teljes kapacitása 4 500 000 t, ami körülbelül 3.800.000 köbméternek felel meg.
– a hullaékdomb teljes magassága 20 m az aktuális talajszinttől mérve. A hulladék maximális magassága 18,7 m (a fennmaradó részt a aljszigetelés rétegrendje valamint a csurgalékvíz elvezető rendszer alkotja).

Depónia

A nagyváradi környezetbarát hulladéktároló kialakításakor elsődleges szempont a környezeti elemek, talaj, víz, levegő, védelme.
A hulladéktároló aljzatszigetelése egy speciális tobbrétegű szigetelő rendszerből van kialakítva. Ennek rétegrendje lentről felfele felsorolva a következő:
– tömörített altalaj
– 50 cm természetes ásványi anyag szigetelő, agyag -betonit paplan
– geoelektromos monitoring megfigyelőrendszer
– 2.5mm HDPE geomembrán
– 1200g/m sűrűségű geotextílía védőréteg
– 50 cm 16/32 mm osztályzott kavics
– 30 cm-es szakaszelválasztó
– 16/32 mm osztályzott kavicsgát

Az aljszigetelés esetleges roncsolódásának időbeli észrevétele egy elektromos figyelőrendszeren keresztül van biztosítva.
A levegő tisztaságának megőrzése, a hulladékdombon tárolt szerves hulladék anaerob lebomlása során termelődő gázok hasznosításával van biztosítva. A hulladéktároló testén függőlegesen elhelyezett kutak segítségével történik ennek összegyűjtése. A depóniában a szerves hulladék lebomlása során keletkezett depóniagáz nagy mértékben metánt tartalmaz melynek égetésével villamos-(49%) és hőenergia(37%) nyerhető.
Amikor a hulladékdom cellájának befogadóképessége eléri a maximális szintet , a felső része egy vizhatlan védő réteggel lesz lefedve hasonlóképpen mint a fent bemutatott aljzatszigetelés. Ezáltal elkerülendő a csapadékvíz utólagos beszivárgása a hulladéktároló testébe. Ekkor párhuzamosan megépül a következő cella amibe folztatódhat a hulladék ürítése.
Az véglegesen „lezárt” hulladéktárolót egy 2 m vastagságu füvesített termőtalajjal fedjük be biztosítva ezáltal a hulladéktároló területének környezetbe való újboli beilleszkedését. Az így kialakított zöldterület a jövőben több célra, mint például park, golf pálya vagy akár oktató központ stb. is hasznosítható.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=lRqZVzLhq40″ el_width=”80″ title=”Prezentare Video”][/vc_column][/vc_row]