Altalanossag

A nagyváradi SC ECO BIHOR SRL céget 2004 elején a KEVIEP Kft Magyarország alapította. Az ökológiai hulladéklerakó a Nagyváradi Helyi Tanács és a KEVIEP Kft. Magyarország között kötött, köz- és magánszféra közötti partnerségi megállapodás alapján működik. Megyei szinten mind a lakosságtól, mind a közintézményektől származó hulladék a környezetbarát hulladékfeldolgozó és lerakóba kerül.

A S.C.ECO BIHOR SRL 20 évre vállalta a a környezetbarát hulladékfeldolgozó és lerakó működtetését, a hozzá tartozó növényi hulladékkomposztálóval , a válogató állomással, törmelékkezelő teleppel és a mechanikai és biológiai hulladékkezelő rendszerrel együtt.

A szelektíven összegyűjtött hulladék a válogató állomáshoz kerül. A hulladék átmegy egy mechanikus és kézi válogatáson és másodlagos nyersanyagként bálázódik le és kerül országos és külföldi szakosodott gyárakhoz ahol a különböző típusú anyagok újrahasznosítása történik.

A S.C. ECO BIHOR SRL kiterjeszti a hulladékok tárolására és újrahasznosítására vonatkozó koncepciót, melynek során olyan technológiát fejleszt ki, amely a beton zúzásából, az alapozásból, a földmunkák létrehozásából, valamint a gyenge alapozás fejlesztéséből adódó nagy mennyiségű aggregátumok előállításához szükséges.

Az S.C. ECO BIHOR SRL telephelyén egy komposztáló állomást nyitott, ahol a bióhulladékok komposztálását végezi. A komposztálási folyamat a bióhulladékok lebomlásával történik melyet mikroorganizmusok (főként baktériumok és gombák) segítenek elő. Magát a végterméket, azaz a komposztot a mezőgazdaságban használják fel a termőtalaj minőségének javítására. Egy speciális recept alapján virágföldet is készít aminek a komposzt az alapja.

A 2016-os év során a vállalat háztartási hulladékok mechanikai-biológiai kezelőjével és a szennyvíztisztító telepének bővítésével egésztette ki tevékenységét. A mechanikai és biológiai kezelő elve a háztartási hulladék újrahasznosítható részének válogatása és újrahasznosítása mely során csökken a hulladéktározóba szánt hulladék mennyisége. Az újrahasznostható hulladékok kinyerése mellett egy alacsonyabb minőségű komposzt előállítására alkalmas szerves hulladéktipus is keletkezik melyet a hulladéktároló napi lefedésére használ.
A hulladékok fent felsorolt kezelése után keletkezett meddő, az ipari hulladékok és a nem kezelhető hulladékok az ökológiai hulladéklerakóba kerülnek elhelyezésre, majd az ebből származó csurgalékvizet a saját fordított ozmózison alapuló víztisztítóval tisztítja meg. A depóniában a szerves hulladé lebomlása során keletkezett depóniagáz nagy mértékben metánt tartalmaz melynek égetésével villamos-(49%) és hőenergia(37%) nyerhető.

28.04.2017. Az SC Eco Bihor SRL 9 évre írta alá a Kovászna megyei hulladék feldolgozó és lerakó működtetését.