Depóniagáz Rendszer

A Deponiagáz hasznosítására, a hulladéktestben termelődő gáz kinyeréséhez és szállításához hálózatok és rendszerek összesége szükséges. A hulladéktestben levő szerves frakció anaerob bomlásából keletkezett depóniagaáz kinyerése10-17 m mélységü gázkutak segítségével történik. A kinyert gázokat gyűjtő/szabájozá állomásokon keresztül a szállítóvezetékre kerül rátáplálásra, ahonan a kompresszorállomás által szolgáltatott szívóhatás révén a depóniagáz eljut a robbanómotoros kis erőműhöz.
A gázerőmű energiatermelő rendszer ideális esetben 85% -os hatékonysággal működik. Így a biogáz kogenerációs eljárással villamos-(30%), és hőenergiává (55%) alakítható . A villamosenergia az ökológiai hulladékkezelő létesítményen belül kerül felhasználásra. A keletkező többletelektromos energiát rátápláljuk a nemzeti elektromos hálózatra. A hőenergia a belsőégésü motorok köpenyhő és kipufogógázokból termelődik, és ökológiai hulladékkezelő létesítményen belül kerül felhasználásra. A csurgalékvíz tisztitására kiepített technologia hőigényének ellátására van felhasználva, illetve a telephelyen levő épületek fűtésére.

Működési elvek

A gázüzemű motoron alapuló energiatermelő rendszer ideális esetben 85% -os hatékonysággal működik. Így a biogáz kogenerációs eljárással villamos-(30%), és hőenergiává (55%) alakítható.
A villamosenergia az ökológiai hulladékkezelő létesítményen belül kerül felhasználásra. A keletkező többletenergiát rátápláljuk a nemzeti elektromos hálózatra.
A hőenergia a motorblokkból keletkezett kipufogógázból termelődik, és ökológiai hulladékkezelő létesítményen belül kerül felhasználásra. A felhalmozódott hőenergia a csurgalékvíz párologtatására van használva.

Technológiai konstruktív elemek

– Gázkutak
– Gyűjtőrendszer
– Kalibráló állomás
– Gyűjtőrendszer fővezetéke-Kondenz leválasztó
– Szűrő és cseppleválasztó
– Vákumszivattyúk
– Tüzelőberendezés
– Villamosenergia generátor biogázzal működő belső égésű motorral
– Ellenőrző készülékek, biogáz-analízis