A válogató csarnok

A válogató csarnok 2010 december 8.-án lett átadva. Megfelel a legszigorubb hazai és únios működési előírásoknak. A csarnok létrehozásának fő célja, hogy a Nagyvárad Metropolisz övezetből és Bihar megyéből szelektíven összegyűjtött és beszállított újrahasznosítható hulladék megfelelő módon legyen kezelve vagyis az újrahasznosítható rész kategóriák szerint legyen kiválogatva. Az átválogatás után a nem újrahasznosítható részt energetikai úton hasznosítjuk az Élesd melletti cementgyár égetőjéhez szállítva.

Az újrahasznosítható anyag (mint ipari nyersanyag) a következő kategóriákra van szétválogatva, lebálázva és értékesítve:

1. PET pillepalack színre válogatva
2. Folia színre válogatva
3. Külömböző tipusú műanyagok
4. Papír
5. Karton, hullámpapír
6. Aluminium dobozok és konzervdobozok
7. Üveg
8. Energetikai értékesítésre szánt vegyes hulladék.

A csarnok egy 2500 nm területén fekvő, könnyűszerkezetü, zárt épület, melyben úgy a válogatáshoz szükséges technológiai felszerelések mint a szociális és adminisztratív részlegek megtalálhatók.
A válogató csarnok alkotó részei a következők:
– zsákfeltépő (abban az esetben ha az átvett szelektív hulladék zsákokban érkezik)
– dobrosta
– kézi válogató részleg
– a kiválogatott hulladék elkülönítését szolgáló fülkék
– mágneses leválasztó
– bálázó
– adagoló szalag

A válogató állomás kapacitása évi 35 000 tonna átválogatott és lebálázott másodnyersanyag mennyiség. A lebálázott, kategoriára csoportosított másodnyersanyagot az elszallításig a csarnok területén tároljuk.

A szelektív hulladékot az ECO BIHOR KFT díjmentesen veszi át.