SC ECO BIHOR SRL

Str. Matei Corvin 327,
Oradea, 410131, Bihor
Tel. +40-259-414109
Fax +40-259-433262
center@ecobihor.ro
descarcare  descarcare

A környezetbarát hulladéktároló

A Nagyváradi környezetbarát hulladéktároló kialakitásakor elsődleges szempontunk a környezeti elemek, talaj, víz, levegő, védelme volt.
A korszerű, környezetbarát hulladéktároló telep aljzatszigetelése egy speciális tobbrétegű szigetelő rendszerrből van kialakítva. A talaj és talajvíz szennyezését elkerülendő, a deponián összegyűlt csapadékvizet csatornarendszeren keresztül egy tároló medencébe vezetjük be . Az úgynevezett csurgalekvíz minőségének javításása érdekében egy fordított oszmózison alapuló technikával megtisztítjuk.

A szigetelő rendszer rétegrendje:
-30 cm-es szakaszelválasztó + 16/32 osztályzott kavicsgát
-50 cm 16/32 osztályzott kavics
-1200g/m sűrűségű geotextílía védőréteg
-2.5mm HDPE geomembrán
-geoelektromos monitoring megfigyelőrendszer
-Betonit paplan
-50 cm természetes ásványi anyag szigetelő, agyag (k=10-8m/s)
- tmörített altalaj

Az esetleges HDPE geomembrán repedések 50 cm pontosságu ellenorzését, elektromos monitorink figyelorendszeren keresztul biztositjuk. Az elektromos figyelorendszer hálozatának érzékelői a geomembrán alatt vannak elhelyezve.
A levegő tisztaságának megőrzését a deponián tárolt szerves hulladék anaerob lebomlasa során termelődő gázok hasznosításával biztosítjuk, melyeket a hulladéktároló testén függőlegesen elhelyezett kutak segítségével gyűjtjük össze. A termelődő biogázt mint égethető energiaforrást hasznosítjuk a telep területén.

A korszerű, környezetbarát hulladéktároló telep felső része egy vizhatlan védő réteggel lesz lefedve hasonló képpen mint a fent bemutatott aljzatszigetelés (lásd 1. kép). Ezáltal elkerülendő a csapadékvíz utólagos beszivárgása a hulladéktároló testébe. Az igy „lezárt” hulladéktárolót egy 2 m vastagságu füvestett termőtalajjal fedjük be biztosítva ezáltal a hulladéktároló területének környezetbe való újboli beilleszkedését. Az így kialakított zöld terület a jövőben több célra, mint például park, golf pálya vagy akár oktató központ stb is hasznosítható.

 

S.C. ECO BIHOR S.R.L.
Copyright © 2006-2011

Főoldal ~ Ismertető ~ Képek ~ Kapcsolat
x7 Oradea